Miss Apple Lover .. follower

Rabu, 27 Julai 2011

Transparentkan cursor guna GIMP .. Part 2

ok.. skunk miss apple nk sambung ajar .. buat cursor .. okay !!
follow the step ya!!

firstly u all kene dowload GIMP .. tp bgi yg download syabas ya!!
tp bgi yang belum download .. u all boleh download di sini ...

1.Open GIMP . Tekan File then tekan Open...
2.Pas2 korunk cari gambar yg korunk dh edit guna photoscape .. Sampai jumpe tau ... then kalo dh jumpe klik Open.
3.Lepas tu,tekan LAYER kat bahagian atas tu. Tekan TRANSPARENCY. Then tekan ADD ALPHA CHANNEL.
4.Then, tekan Fuzzy select tool
 Klik untuk lihat lebih jelas ..!!

5. Uall halakan FUZZY SELECT TOOL tu dekat u all punye gambar cursor tu,n klik je dekat ruang putih yang ada okay ? dah ?Nanti akan keluar garisan putus-putus yang bergerak-gerak di sekeliling gambar korang tu okay ?

6.Uall  pilih ERASER TOOL macam telah  ditunjukkan dalam gambar dibawah ...


7.U all just padam je ruang ruang putih yang korang nampak tadi tuh.Just padam sampai background putih dye tu jadi macam kat dalam gambar bawah ni okay ?

8.Then u all .. bolehla save ...
9. Korang ubah format file korang tu.daripada 'jpg' kepada 'png'. Then tekan SAVE okey ?


10.Then akan keluar macam ni. Yang mia highlight kan warna kuning tu,korang kene untick okay ? buang TICK dye tu.Just tinggal due je yang di 'TICK' okay ?Then tekan SAVE.

 11. Then ... u all can upload your cursor dkt photobucket ..(utk amil kod)

Hah!! x sign up lagi ?? it's okay .. don't worry .. u can sign up disini 
tp ingat !! jgn gunakan (copy) html .. hanya copy direct link sje .. k.. 

Selasa, 26 Julai 2011

tutorial membuat cursor menggunakan photoscape ..Part 1

hmm... cara-cara yg pertama .. tp ingat .. menggunakan photoscape .. tp yg belum ade photoscape ..korunk leh downoad kt sini .. k.. sini ok.. n korunk jgn lupe korunk kene download GIMP ok korunk download kt sini ..


ok .. korunk dh download semua 2 kn .. k.. skunk kite dh boleh mule k..

1.first step , korunk kene bukak photoscape pas2 korunk kene tekan editor ...
2.lpas2 korunk kene tekan menu kt atas skli pas2 klik new photo ..
3.Pas2 nnti dye ade keluar satu kotak untuk tentukan lebar dan panjang saiz cursor korunk .. k...tp sye rse baek korunk buat 100 n 100  ok..  n jgn lupe warna putih ok..
4.then, korunk dh bleh create cursor korunk sendiri..
untuk masukkan gambar , tgk gmbar kt bawah nie .Tekan Object n tekan icon yg telah dibulatkan .Pilih photo korunk sendiri okey ..!!
klik untuk lihat lebih jelas .. okey ..
5.pilih gambar yg korunk suke .. okey ..!!
klik untuk lihat lebih jelas ..okey ..!!
6.lpas2 korunk adjust2 skit la gmbr korunk kalo korunk x puas hti ..
7.tp make sure jgn melebihi warna putih 2 k..
8.n korunk bleh letakkan teks yg korunk suke tau .. dgn menggunakan T okay..
9. kalo korunk dh siapkan ... korunk bleh save kn k ...tp... ingat save as k.. 2 je
ok selesailah  part 1 membuat cursor .. 

klik ...